Heemkundige Kring Malle

Binnenkort

175 jaar Scherpenbergmolen

In 1843 werd de Scherpenbergmolen, een stenen windmolen, door de gebroeders Jan en Piet Mullenbr├╝ck opgericht, vlak bij de grote baan Antwerpen-Turnhout. De naam Scherpenberg verwijst allicht naar de locatie; de molen is namelijk gelegen op een hoger punt, vlak bij de vrij sterk ingesneden Moerbeek. De molen is van het type bovenkruier: het bovenste deel van de molen kan in de juiste richting geplaatst worden om de wieken zoveel mogelijk wind te laten vangen. Tot de Tweede Wereldoorlog deed hij dienst als korenmolen, daarna raakte hij in onbruik. De Scherpenbergmolen is sinds 1979 beschermd als monument en de omgeving als dorpsgezicht. De molen werd verschillende keren gerestaureerd. Sinds de laatste grote restauaratie in 1985-1986 kan hij weer malen. Elke zondag tussen 13 en 17 uur kan je de molen aan het werk zien (als het weer het toelaat).

Toerisme Malle wil het 175-jarig bestaan van de Scherpenbergmolen niet onopgemerkt laten voorbijgaan en werkte een jaarprogramma uit. Het feestweekend van 25-27 mei is al achter de rug, maar voor de komende activiteiten raadpleeg je best de website van Toerisme Malle.

 

 

 

Zondag 2 september 2018: Jaarlijkse ledenuitstap Gevangenismuseum in Merksplas en heemkundig museum in Rijkevorsel

Dit jaar blijven we dicht bij huis en gaan we op bezoek bij enkele buren.
In de voormiddag staat het gevangenismuseum van Merksplas op het programma. Na een kop koffie met een Klosjaars Kramiekse volgen we de gids die de ‘straffen en misdrijven door de eeuwen heen’ uit de doeken zal doen. Hierbij komt ook het ontstaan en de evolutie van het Belgisch gevangeniswezen aan bod. Verder vernemen we alles over de geschiedenis van de vroegere landloperskolonie.
‘s Middags eten we een hapje in het Bolks Heike te Rijkevorsel. De keuzemogelijkheden verneem je bij het inschrijven, maar er zal voor elk wat wils zijn tegen een democratische prijs.
Om 14 uur verwachten onze collega’s van de Heemkundige Kring van Rijkevorsel ons in hun museum onder het gemeentehuis. Zij vertellen niet alleen over de geschiedenis van hun dorp maar trekken met hun duizenden stukken erfgoed alles veel breder open: talloze dialectwoorden, zegswijzen en uitdrukkingen gaan immers terug op oude voorwerpen en werktuigen. Zij tonen ons ook een oude dorpswinkel en schoolklas, een woonplaats anno 1890 en 1930, het kabinet van de dokter en de tandarts, de werktuigen van oude Kempische ambachten enzovoort, en brengen ons hierover allerlei weetjes bij.

Als afsluiter biedt de Heemkundige Kring van Malle je nog een drankje aan in een lokale drank-gelegenheid.

De laatste dag om in te schrijven is vrijdag 17 augustus 2018.

Klik hier voor de praktische afspraken.

Scherpenbergmolen
De molen in 1999. (postkaart archief Eric Loobuyck)

 

Scherpenbergmolen
foto Gevangenismuseum Merksplas

Scherpenbergmolen
foto Heemkundige Kring van Rijkevorsel vzw